Wat is Recruitment Marketing?

En wat is het belang ervan?

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
6 minuten

Wat is Recruitment Marketing?

Vacatures, we kennen ze allemaal. Doorgaans wordt dit ook als dé manier gezien om openstaande functies te vullen met toptalent. Toch zien we een shift. Deze traditionele manier van werving maakt plaats voor recruitment marketing. We horen je denken “Maar wat is recruitment marketing dan?” en “Hoe is dit anders dan traditionele recruitment?”.

Het doel van recruitment marketing, ofwel werving en selectie marketing, is om potentiële kandidaten kennis te laten maken met de onderneming en ervoor te zorgen dat ze zich aangetrokken voelen tot de organisatie. Recruitment marketing speelt een rol nog voordat er vacatures openstaan, in tegenstelling tot traditionele recruitment. Recruitment marketing is een strategische benadering van het wervingsproces. Er worden slimme marketingtechnieken toegepast om gekwalificeerde en geschikte kandidaten aan te trekken tot de onderneming. In plaats van alleen vacatures te plaatsen en af te wachten wie er solliciteert, zorgt recruitment marketing ervoor dat kandidaten bij de onderneming willen werken. Terwijl traditionele recruitment vooral gaat over het aantrekken van talent naar openstaande vacatures, gaat het bij recruitment marketing over het aantrekken van talent naar de employer brand (emagineHealth, 2022).

Waarom is Recruitment Marketing steeds belangrijker geworden?


Het werven van nieuw talent heeft tegenwoordig een ander doel dan het alleen vervullen van een vacature. We zien steeds vaker dat het niet meer puur om de baan gaat, maar om de positionering van een sterke employer brand die de juiste talenten triggert om
te solliciteren (Alashmawy & Yazdanifard, 2019). Werving en selectie marketing is steeds belangrijker geworden om verschillende redenen, en deze verschuiving wordt aangedreven door de veranderende aard van de arbeidsmarkt en de verwachtingen van zowel kandidaten als werkgevers.


Competitieve arbeidsmarkt

In veel industrieën is er een groeiende vraag naar gekwalificeerd talent, wat resulteert in een competitieve arbeidsmarkt. Organisaties moeten nu concurreren om dezelfde talenten aan te trekken. Recruitment marketing biedt een middel om zich te onderscheiden en aantrekkelijk te zijn voor de meest gewilde kandidaten.


Veranderende prioriteiten van kandidaten

Kandidaten hechten tegenwoordig veel waarde aan meer dan alleen het salaris. Ze zijn op zoek naar een betekenisvolle en bevredigende werkervaring, inclusief bedrijfscultuur, groeimogelijkheden en werk-privébalans. Via recruitment marketing kunnen organisaties deze aspecten benadrukken en kandidaten aantrekken die goed passen bij de waarden en doelen van de organisatie.


Werkgeversmerk en cultuur

Een sterk werkgeversmerk en een positieve bedrijfscultuur zijn niet langer optioneel. Potentiële kandidaten willen weten waar ze deel van zullen uitmaken voordat ze solliciteren. Recruitment marketing stelt organisaties in staat om hun merk en cultuur effectief te communiceren en aantrekkelijk te zijn voor kandidaten die zich ermee kunnen identificeren.


Veranderende rol van technologie

Technologie heeft de recruitment wereld enorm veranderd door informatie online gemakkelijk toegankelijk te maken voor kandidaten. Dit heeft geleid tot een verhoogde transparantie, waarbij kandidaten veel informatie over een organisatie kunnen vinden voordat ze besluiten te solliciteren. Recruitment marketing helpt bij het beïnvloeden van deze online perceptie.


Kandidaten zijn klanten

Recruitment marketing erkent dat kandidaten ook 'klanten' zijn, en daarom is het belangrijk om hen op een persoonlijke en positieve manier te benaderen. Door te begrijpen wat kandidaten willen en nodig hebben, kunnen organisaties effectiever inspelen op hun verwachtingen.


Opbouwen van talentpools

Het bouwen van een talentpool van geïnteresseerde kandidaten, zelfs als er geen directe vacature is, geeft organisaties een voorsprong wanneer ze in de toekomst nieuwe posities moeten vervullen. Recruitment marketing legt de nadruk op het opbouwen en onderhouden van deze relaties.


Strategieën in Recruitment Marketing

In een wereld waar talent schaars is, legt recruitment marketing de nadruk op het opbouwen van duurzame relaties, het delen van waardevolle informatie en het creëren van een positieve merkervaring. Door een combinatie van deze strategieën kunnen organisaties niet alleen kandidaten aantrekken, maar ook een pool van geïnteresseerde en gekwalificeerde talenten opbouwen die klaar staan om bij te dragen aan de groei en het succes van het bedrijf. Hier zijn enkele strategieën die worden toegepast bij werving en selectie marketing:


Employer branding

Werving en selectie marketing begint met het opbouwen van een sterke employer brand die aantrekkelijk is voor potentiële kandidaten. Employer branding heeft als doel een positieve ervaring te creëren voor zowel bestaande als potentiële werknemers, om zo hun affiniteit met de bedrijfscultuur te vergroten en hun betrokkenheid bij de organisatie te bevorderen. Denk aan het communiceren van de bedrijfscultuur, waarden en missie. Het doel is om een authentieke en positieve identiteit te creëren die kandidaten aanspreekt en motiveert om deel uit te maken van de organisatie. Wil je meer weten over employer branding? Lees hier onze uitgebreide blog.


Contentstrategie

Een effectieve contentstrategie speelt een grote rol bij het werven en betrekken van kandidaten. Door waardevolle en relevante content te creëren en te delen zoals blogposts, video's, webinars en casestudies, kunnen organisaties niet alleen hun expertise tonen, maar ook potentiële kandidaten aantrekken met nuttige informatie.


Social media

Het inzetten van sociale media vormt een krachtige en effectieve strategie om het employer brand te bevorderen en betrokkenheid met de organisatie te cultiveren. Door doelgerichte berichten en waardevolle content te delen op platformen zoals LinkedIn, Facebook en Instagram, kunnen organisaties niet alleen de interesse wekken van nauwkeurig gedefinieerde doelgroepen, maar ook een reservoir van veelbelovende potentiële kandidaten opbouwen.


Candidate Relationship Management (CRM)

CRM is een strategie die draait om het opbouwen van langdurige relaties met potentiële kandidaten, zelfs als er geen directe vacature is. Met behulp van CRM-systemen kunnen organisaties contact houden, relevante updates delen en potentiële kandidaten warm houden voor toekomstige kansen.


Doelgroepsegmentatie

Elke kandidaat is anders, en recruitment marketing erkent dit door doelgroepsegmentatie toe te passen. Door te begrijpen wie de ideale kandidaten zijn voor verschillende functies en hoe ze communiceren, kunnen organisaties op maat gemaakte berichten en benaderingen creëren om effectiever te betrekken.


Technologie en analytics

Door gebruik te maken van moderne technologieën, zoals applicant tracking systems (ATS) en analytics-tools, kunnen organisaties nauwkeurig de impact van recruitment marketing evalueren en voortdurend blijven verbeteren. Deze geavanceerde tools bieden de mogelijkheid om analyses uit te voeren en inzicht te krijgen in welke strategieën en kanalen de beste resultaten opleveren. Zo kunnen bedrijven hun aanpak verfijnen en optimaliseren op basis van gegevens en trends.


Evenementen en webinars

Bij recruitment marketing kun je ook denken aan het organiseren van evenementen, zowel fysiek als online. Webinars en workshops bieden namelijk de mogelijkheid om direct in contact te komen met nieuw talent.

Metingen en optimalisatie

Recruitment marketing is een dynamisch en continu proces. Door het voortdurend evalueren van essentiële KPI's en het grondig analyseren van de resultaten kunnen organisaties hun aanpak en methodes aanscherpen en finetunen voor verbetering.


Voordelen van Recruitment Marketing

Een goed doordachte recruitment marketingstrategie biedt aanzienlijke voordelen voor organisaties die op zoek zijn naar nieuw talent. Allereerst legt recruitment marketing de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit. Door zich te concentreren op het aantrekken van kandidaten die nauw aansluiten bij de bedrijfscultuur, wordt de kans vergroot dat de geselecteerde kandidaten niet alleen over de juiste vaardigheden beschikken, maar ook daadwerkelijk waarde toevoegen aan het team.

Bovendien kan recruitment marketing leiden tot kostenbesparingen. Dankzij de gerichte aanpak en de mogelijkheid om potentiële kandidaten proactief te benaderen, wordt zowel de tijd als de inspanning verminderd die normaal gesproken worden besteed aan het doorzoeken van hoge stapels cv's en het reageren op sollicitaties.
Het opbouwen van betrokkenheid bij potentiële kandidaten nog voordat er een vacature vrijkomt, verkort ook de tijd die normaal gesproken nodig is om een nieuwe positie in te vullen. Op het moment dat er een geschikte vacature beschikbaar komt, zijn geïnteresseerde kandidaten al vertrouwd met het bedrijf en hebben ze mogelijk zelfs al een positieve indruk van de organisatie.


Investeren in de toekomst

Recruitment marketing is meer dan alleen een strategie, het is een duurzame investering in de toekomst. Door een sterke recruitment marketingstrategie te omarmen, kunnen bedrijven niet alleen talent aantrekken dat naadloos past bij hun cultuur en behoeften, maar ook een omgeving creëren waarin kandidaten zich aangetrokken voelen en worden betrokken. Het gaat niet alleen om het vullen van functies, maar om het aantrekken van waardevolle individuen die een blijvende impact kunnen hebben op de organisatie.APA referenties

Alashmawy, A., & Yazdanifard, R. (2019). A review of the role of Marketing in Recruitment and talent acquisition. The International Journal of Management, 6(7), 569–581. https://www.ijmae.com/article_114604_279f0ec928f5e7ec3bc966ae08523fbc.pdf
emagineHealth. (2022). Recruitment Marketing for Healthcare & Life Sciences - A comprehensive guide.

00 Tijd voor actie?

We gaan graag in gesprek!
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.