Kandidaten sourcing: het vinden van toptalent

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
6 minuten

Wat is kandidaten sourcing? 

Kandidaten sourcing, ook wel talent sourcing genoemd, is het proces van het identificeren, aantrekken en benaderen van potentiële kandidaten voor openstaande posities binnen jouw organisatie. In tegenstelling tot traditionele recruitment methoden, waarbij je wacht op sollicitanten, neem je bij kandidaten sourcing het initiatief om actief de beste kandidaten te vinden.


Waarom is kandidaten sourcing belangrijk?

Kandidaten sourcing is cruciaal bij recruitment om verschillende redenen. Ten eerste biedt het toegang tot passieve kandidaten, die vaak niet actief op zoek zijn naar een nieuwe functie, maar wel openstaan voor overtuigende kansen. Volgens data van Intelligence Group is 11,6% van de Nederlandse beroepsbevolking actief op zoek naar een nieuwe baan. Dit is ontzettend weinig als je ziet dat 45,5% niet actief op zoek is, maar wel open staat voor een andere baan. Dit benadrukt het belang van talent sourcing in het bereiken van deze grote, vaak onaangesproken talentpool.

Bovendien resulteert kandidaten sourcing vaak in een hogere kwaliteit van kandidaten en lagere retentiecijfers. Actieve kandidaten, vaak werkzoekend of ontevreden in hun huidige functie, kunnen uit urgentie kiezen voor een nieuwe baan, in plaats van dat ze echt bij jou willen werken. Dit kan leiden tot hogere retentiecijfers, omdat hun keuze voor jouw organisatie mogelijk niet gebaseerd is op echte interesse of overeenstemming met de waarden van jouw bedrijf. Door passief talent te benaderen in talent sourcing is waardevol omdat deze kandidaten, wanneer ze kiezen voor jouw organisatie, dit doen vanuit een weloverwogen beslissing. Ze voelen een echte connectie met wat jouw bedrijf doet en zijn gemotiveerd door jouw missie. Het succesvol sourcen van passief talent kan dus leiden tot een lager verloop en een meer betrokken en gepassioneerd team dat in lijn is met de langetermijndoelen van jouw bedrijf.

Deze aspecten onderstrepen de waarde van kandidaten sourcing als een strategische benadering in de zoektocht naar talent, essentieel voor het succes en de duurzaamheid van organisaties in de huidige concurrerende markt.


Talent Sourcing op LinkedIn 

Talent Sourcing op LinkedIn heeft zich ontwikkeld tot een essentiële strategie voor recruiters. LinkedIn, met zijn uitgebreide netwerk van professionals, biedt een uniek platform om passief en actief talent te identificeren en te benaderen. De kracht van kandidaten zoeken op LinkedIn ligt in zijn gedetailleerde zoekfuncties, waarmee recruiters kunnen filteren op basis van specifieke criteria zoals branche, ervaring, vaardigheden en locatie. Dit maakt het mogelijk om heel gericht potentiële kandidaten te vinden die perfect aansluiten bij de vereisten van een vacature. Bovendien stelt LinkedIn recruiters in staat om rechtstreeks in contact te treden met kandidaten via InMail-berichten, waardoor een persoonlijke en directe communicatielijn ontstaat. Door de uitgebreide profielinformatie kunnen recruiters een goed beeld krijgen van een kandidaat voordat ze contact opnemen, wat leidt tot meer gerichte en effectieve gesprekken. Daarnaast biedt LinkedIn waardevolle inzichten en data over arbeidsmarkttrends en kandidaat gedrag, waardoor recruiters hun sourcing strategieën continu kunnen aanpassen en optimaliseren. Talent Sourcing op LinkedIn is dus een krachtig instrument voor het efficiënt en effectief vinden van topkandidaten.


Vacature sourcing is een cruciale stap in het vinden van toptalent 

Vacature sourcing speelt een essentiële rol in het effectief aantrekken van de juiste kandidaten. Deze aanpak gaat over het strategisch plaatsen en promoten van vacatures op platforms waar potentiële kandidaten zich bevinden. Het is niet alleen het publiceren van de vacature op de bedrijfswebsite of op jobboards, maar ook het actief zoeken naar geschikte kandidaten via sociale media, professionele netwerken zoals LinkedIn, en gespecialiseerde forums of groepen. Een effectieve vacature sourcing strategie bestaat uit het analyseren van de doelgroep om te begrijpen waar zij hun tijd online doorbrengen en hoe ze het beste benaderd kunnen worden.

Dit kan betekenen dat je vacatures aanpast aan de specifieke kenmerken van verschillende platforms om de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid te vergroten. Daarnaast is het belangrijk om de boodschap van de vacature af te stemmen op de waarden en cultuur van de organisatie, zodat deze in lijn zijn met kandidaten die niet alleen de vaardigheden hebben, maar ook goed passen binnen het team. Vacature sourcing is dus niet alleen het vinden van kandidaten, maar ook het aantrekken van de juiste kandidaten die bijdragen aan de langetermijndoelstellingen en het succes van de organisatie.


Tips voor kandidaten sourcing 

Kandidaten sourcing kan een complex en tijdrovend proces zijn, maar met de juiste strategieën en tactieken kun je het proces stroomlijnen en effectiever maken. Hier zijn tips om je talent sourcing te optimaliseren:


Begrijp de rol en de behoeften

Voordat je begint met het zoeken naar kandidaten, zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van wat de rol inhoudt en welke vaardigheden en ervaringen essentieel zijn. Dit helpt om je zoekopdracht te focussen en de juiste kandidaten te targeten.


Gebruik meerdere kanalen

Vertrouw niet alleen op traditionele jobboards. Breid je zoektocht uit naar sociale media platforms zoals LinkedIn, niche-industrie forums en netwerkevenementen. Dit vergroot je bereik en de kans om passende kandidaten te vinden.


Bouw een talent pool op 

Ontwikkel een database van potentiële kandidaten die je in de toekomst kunt benaderen. Dit bespaart tijd wanneer er nieuwe vacatures ontstaan en zorgt voor een continue aanvoer van gekwalificeerd talent.


Blijf geduldig 

Kandidaten sourcing vereist tijd en geduld. Blijf geduldig in je zoektocht en geef niet op als je niet meteen succes boekt. Doorzettingsvermogen is de sleutel tot het vinden van de juiste kandidaten.


De kracht van een talent sourcing partner

Het inschakelen van een talent sourcing partner kan een game changer zijn in het wervingsproces. Een gespecialiseerde partner, zoals Bluewave Recruitment, brengt expertise en diepgaande kennis van de arbeidsmarkt mee, wat cruciaal is voor het effectief aantrekken en behouden van toptalent. Als talent sourcing partner gebruiken we geavanceerde zoektechnieken en hebben we toegang tot uitgebreide netwerken en databases, waardoor we snel en efficiënt de beste kandidaten kunnen identificeren en benaderen. Bovendien begrijpen we de specifieke behoeften en culturele nuances van jouw organisatie, wat helpt om kandidaten te vinden die niet alleen qua vaardigheden, maar ook qua persoonlijkheid en waarden bij het bedrijf passen. Een talent sourcing partner biedt ook waardevolle inzichten en advies over de nieuwste trends en beste praktijken in recruitment. Denk hierbij aan het optimaliseren van vacatureteksten tot het adviseren over effectieve interviewtechnieken. Door samen te werken met een talent sourcing partner kun je je concentreren op je kernactiviteiten, terwijl je verzekerd bent van een stroom van gekwalificeerde kandidaten die essentieel zijn voor de groei en succes op lange termijn.


Veelgestelde vragen over kandidaten sourcing


Waarom is kandidaten sourcing belangrijk voor mijn bedrijf?

Kandidaten sourcing is essentieel voor bedrijven omdat het toegang biedt tot een breder scala aan talent, inclusief passieve kandidaten die niet actief op zoek zijn maar openstaan voor goede kansen. Deze strategie verhoogt de kwaliteit van kandidaten door gericht te zoeken naar personen die goed aansluiten bij specifieke functie-eisen en de bedrijfscultuur. Dit resulteert in betere matches, hogere werknemerstevredenheid en lager verloop. Talent sourcing stelt bedrijven ook in staat om sneller te reageren dan concurrenten en bevordert het opbouwen van een talentenpool voor toekomstige behoeften, wat cruciaal is voor groei en flexibiliteit in een competitieve markt.


Hoe belangrijk is employer branding in het talent sourcing proces?

Employer branding is cruciaal in het talent sourcing proces omdat het de perceptie en aantrekkelijkheid van een bedrijf als werkgever bepaalt. Een sterke employer brand trekt niet alleen meer kandidaten aan, maar ook kandidaten van hogere kwaliteit die beter passen bij de cultuur en waarden van het bedrijf. Het helpt bij het opbouwen van vertrouwen en een positief imago, waardoor potentiële kandidaten eerder geneigd zijn om op een aanbod in te gaan. In een competitieve arbeidsmarkt onderscheidt een overtuigende employer brand een bedrijf van de concurrentie, waardoor het een essentiële factor is in het succes van kandidaten sourcing & talent acquisitie.


Hoe identificeer ik passieve kandidaten via sourcing?

Om passieve kandidaten te identificeren via kandidaten sourcing, moet je gericht zoeken op platforms waar deze professionals actief zijn, zoals LinkedIn. Gebruik geavanceerde zoekfuncties om kandidaten te filteren op basis van specifieke vaardigheden, ervaring en industrie. Netwerkevenementen en professionele forums zijn ook waardevol om connecties te leggen. Let op signalen die duiden op openheid voor nieuwe kansen, zoals regelmatige updates van vaardigheden of bijdragen aan vakgerelateerde discussies. Een persoonlijke, respectvolle benadering is cruciaal. Benadruk mogelijkheden die aansluiten bij hun carrière ambities en interesses om hun interesse te wekken en een dialoog te starten.

00 Tijd voor actie?

We gaan graag in gesprek!
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.