Het opstellen van een aantrekkelijk employee value proposition (EVP)

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
5 minuten

Wat is de betekenis van employee value proposition? 

Employee value proposition (EVP) is een term die de kern vormt van wat jouw organisatie uniek maakt als werkgever. Het vertegenwoordigt het pakket van voordelen en kansen die een werknemer ontvangt in ruil voor zijn of haar vaardigheden, ervaringen en bijdragen aan de organisatie. Een EVP gaat verder dan alleen salaris en bestaat uit elementen zoals bedrijfscultuur, carrièremogelijkheden, werk-privébalans, erkenning, en de zekerheid en tevredenheid die voortvloeien uit het werk zelf. Een goed gedefinieerde EVP helpt niet alleen bij het aantrekken van topkandidaten in een concurrerende markt, maar speelt ook een cruciale rol in het behouden van huidige medewerkers door hen een duidelijk beeld te geven van de waarde die ze ontvangen door deel uit te maken van jouw organisatie. In essentie is het een belofte, een identiteit, die laat zien waar jouw bedrijf voor staat en wat het biedt, waardoor het zich onderscheidt van andere werkgevers.


Wat is een EVP model?

Een EVP model dient als raamwerk voor het definiëren en structureren van de employee value proposition van een organisatie. Dit model helpt bedrijven hun unieke aanbiedingen en waarden systematisch te identificeren en te organiseren, waardoor ze een overtuigender en coherent verhaal kunnen presenteren aan zowel huidige als potentiële werknemers. Doorgaans bestaat een EVP model uit verschillende componenten zoals compensatie en voordelen, werkomgeving, bedrijfscultuur, carrière- en ontwikkelingsmogelijkheden, en werk-privébalans. Elk van deze elementen draagt bij aan het creëren van een aantrekkelijke en werkervaring voor werknemers, waardoor de organisatie kan opvallen in een drukke markt. Door dit model toe te passen, kunnen organisaties hun EVP strategisch afstemmen
op hun overkoepelende bedrijfsdoelen en -waarden, waardoor ze een sterkere verbinding en engagement met hun werknemers kunnen opbouwen.


Hoe ontwikkel je een sterke EVP? 

1. Analyseer je huidige aanbod

Startpunt: interne evaluatie
Begin met een interne evaluatie van wat jouw organisatie momenteel aanbiedt. Onderzoek factoren zoals salaris, secundaire arbeidsvoorwaarden, bedrijfscultuur, loopbaanontwikkeling en werk-privébalans. Het is ook belangrijk om feedback van huidige werknemers te verzamelen om hun perceptie en ervaringen binnen jouw bedrijf te begrijpen.


2. Begrijp de behoeften van je doelgroep 

Doelgerichte aanpak
Identificeer wie je wilt aantrekken met je employee value proposition. Voor B2B-bedrijven kunnen dit HR-managers, directeuren of andere professionals zijn. Begrijp wat deze individuen zoeken in een werkgever. Dit kan variëren van loopbaanontwikkeling tot een sterke bedrijfsethiek.


3. Creëer een aantrekkelijk aanbod 

Unieke waardepropositie
Ontwikkel een aanbod dat zich onderscheidt van concurrenten. Dit kan unieke bedrijfswaarden, bijzondere carrièremogelijkheden of een uitzonderlijke bedrijfscultuur omvatten. Zorg ervoor dat dit aanbod niet alleen aantrekkelijk is, maar ook realistisch en haalbaar.


4. Integreer EVP in je merkstrategie

Merkconsistentie
Zorg ervoor dat je employee value proposition consistent is met je algemene merkidentiteit. Dit betekent dat de waarden en beloften die je in je EVP benadrukt, moeten resoneren door alle aspecten van je bedrijf, van marketing tot dagelijkse operaties.


5. Communiceer effectief

Duidelijke boodschap
Communiceer je EVP duidelijk en consequent in al je wervings- en marketingmateriaal. Dit omvat alles van vacature advertenties tot social media en werken-bij websites. Een heldere en aantrekkelijke communicatie van je employee value proposition helpt potentiële kandidaten aan te trekken en te overtuigen van de waarde van werken bij jouw organisatie.


6. Evalueer en pas aan

Voortdurende verbetering
Een EVP moet regelmatig worden geëvalueerd en aangepast om relevant te blijven. Dit betekent het bijhouden van markttrends, luisteren naar feedback van werknemers en het aanpassen van je EVP om te voldoen aan de veranderende behoeften van je personeel en de arbeidsmarkt.


Integreer EVP in je employer branding

Een effectieve EVP is meer dan alleen een intern beleid. Het is een krachtige tool voor employer branding. Zodra je een sterke EVP hebt opgesteld, gebruik deze dan als fundament voor al je externe communicatie en branding. Dit betekent dat je EVP moet worden weerspiegeld in alles, van je werken-bij website en social media tot recruitment evenementen en advertenties. Door consistent je EVP naar buiten toe te communiceren, versterk je niet alleen je werkgeversmerk, maar trek je ook kandidaten aan die resoneren met de waarden en cultuur van je organisatie. Zo bouw je aan een authentieke en aantrekkelijke merkidentiteit die zowel huidige als potentiële werknemers aanspreekt en inspireert. Dit draagt bij aan een sterker, meer betrokken team, en uiteindelijk, aan het succes van je bedrijf op lange termijn.


Benadruk authenticiteit en transparantie in jouw EVP 

In het opstellen van een employee value proposition is authenticiteit van cruciaal belang. Jouw EVP moet een waarheidsgetrouwe weerspiegeling zijn van wat je organisatie te bieden heeft en in lijn zijn met de daadwerkelijke ervaringen van je werknemers. Overdrijven of misleidende beloften maken kan leiden tot teleurstelling en wantrouwen, wat schadelijk is voor je merkreputatie. Transparantie in je EVP helpt bij het opbouwen van vertrouwen en geloofwaardigheid, zowel intern als extern. Door open en eerlijk te communiceren over wat nieuwe en huidige werknemers kunnen verwachten, creëer je een cultuur van vertrouwen en respect.


Integratie van EVP in het volledige werknemerservaring 

Bij het opstellen van een employee value proposition is het belangrijk om deze te integreren in de volledige werknemerservaring, van werving tot afscheid. Dit betekent dat je EVP meer is dan alleen een tool voor het aantrekken van nieuw talent. Het moet ook een leidende rol spelen in onboarding, professionele ontwikkeling, werknemersbetrokkenheid, en zelfs in offboarding-processen. Een consistente en doordachte toepassing van je EVP door de hele werknemerservaring verzekert dat werknemers zich continu verbonden voelen met de waarden en beloften van jouw organisatie. Dit leidt tot een diepere betrokkenheid, hogere productiviteit en, op de lange termijn, een sterkere bedrijfsloyaliteit. Door je EVP te verankeren in elk aspect van de werknemerservaring, creëer je een omgeving waarin werknemers zich gewaardeerd en geïnspireerd voelen, wat cruciaal is voor het opbouwen van een krachtige en positieve bedrijfscultuur.


Nieuw talent aantrekken met Bluewave Recruitment Marketing

Ben je klaar om je EVP naar een hoger niveau te tillen en je organisatie te onderscheiden in de competitieve arbeidsmarkt? Neem dan contact op met Bluewave Recruitment. Ons team van experts in recruitment marketing staat klaar om je te begeleiden bij elke stap van dit proces. Samen kunnen we een EVP ontwikkelen die niet alleen talent aantrekt, maar ook inspireert en behoudt. Laat ons jouw partner zijn in het bouwen van een sterk en aantrekkelijk werkgeversmerk. Neem vandaag nog contact op en zet de eerste stap naar een toekomst met een toegewijd en getalenteerd team.

00 Tijd voor actie?

We gaan graag in gesprek!
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.