Een boeiende vacaturetekst schrijven

Willem Meijer - Marketingcommunicatiespecialist
5 minuten

Waarom zijn vacatures belangrijk in recruitment? 

Voordat we uitleggen hoe je een goede vacaturetekst schrijft, willen we je meer vertellen over de rol van een vacaturetekst in het recruitmentproces. Deze kan namelijk niet worden onderschat. De vacature is vaak de eerste interactie die potentiële kandidaten hebben met jouw bedrijf. Een goede vacaturetekst is eigenlijk een soort visitekaartje van je organisatie, het legt de basis voor de eerste indruk. Het is niet alleen een manier om de functie te beschrijven, maar ook een krachtige tool om het unieke karakter van jouw bedrijf te presenteren. Een effectieve vacaturetekst trekt niet alleen de aandacht, maar wekt ook interesse en enthousiasme bij de juiste kandidaten.

De vacature helpt bij het filteren van ongeschikte kandidaten en trekt diegenen aan die niet alleen qua vaardigheden, maar ook qua persoonlijkheid en waarden passen bij jouw organisatie. In de competitieve arbeidsmarkt van vandaag, waar talenten hun keuzes baseren op meer dan alleen salaris, speelt een overtuigende vacaturetekst een cruciale rol. De vacaturetekst beperkt zich niet alleen tot het aantrekken van talent, maar zorgt er ook voor dat ze bij je organisatie blijven werken. We lezen namelijk in een onderzoek uit 2006 dat wanneer je duidelijk en realistisch communiceert tijdens het werving en selectieproces, het personeelsverloop lager is. Dit maakt het tot een onmisbaar element in een succesvol recruitmentproces.


Wat maakt een vacaturetekst effectief?

Een effectieve vacaturetekst is veel meer dan een simpele opsomming van functie-eisen en taken. De vacaturetekst slaat de brug tussen jouw bedrijf en de ideale kandidaat. Om effectief te zijn, moet een vacaturetekst allereerst op een duidelijke manier geformuleerd zijn. Het moet de essentie van de functie vangen en tegelijkertijd een aantrekkelijk beeld schetsen van wat het betekent om deel uit te maken van jouw organisatie. Een goede vacaturetekst spreekt direct de gewenste kandidaat aan, met een toon die zowel professioneel als uitnodigend is. Het is niet de bedoeling dat je overdrijft of de lezer misleid, je moet realistische verwachtingen schetsen, zowel qua vereiste vaardigheden als wat de kandidaat kan verwachten. SEO-optimalisatie is ook cruciaal bij vacatures schrijven. Door het gebruik van relevante zoekwoorden verhoog je de online zichtbaarheid en vindbaarheid van de vacature. Tot slot, een goede vacaturetekst is authentiek. Het weerspiegelt de unieke cultuur en waarden van jouw bedrijf, waardoor het de juiste talenten aantrekt die niet alleen gekwalificeerd zijn, maar ook een goede match zijn met de bedrijfscultuur.


Stap voor stap: een pakkende vacaturetekst schrijven 

Stap 1: Ken je doelgroep

Het succes van een vacaturetekst begint bij het begrijpen van je doelgroep. Analyseer de demografische en professionele kenmerken van de ideale kandidaat. Zijn het ervaren professionals, of zoek je juist naar enthousiaste starters? Overweeg hun motivaties, carrièredoelen en wat hen aantrekt in een nieuwe rol. Deze inzichten helpen je niet alleen om de toon van je vacaturetekst aan te passen, maar zorgen er ook voor dat je vacaturetekst de juiste personen aanspreekt.


Stap 2: Gebruik een pakkende titel

De titel van je vacaturetekst is enorm belangrijk. Het is vaak het eerste wat een potentiële kandidaat ziet. Een goede titel is helder, beknopt en pakkend. Vermijd algemeenheden en integreer, indien mogelijk, een unieke eigenschap of een specifiek voordeel van de rol. Een aantrekkelijke titel zet de toon en maakt nieuwsgierig, waardoor kandidaten worden aangemoedigd om verder te lezen.


Stap 3: Presenteer je bedrijf

Gebruik de vacaturetekst ook om je bedrijf te introduceren en jezelf te onderscheiden van anderen. Licht kort maar krachtig de geschiedenis, missie, en visie van het bedrijf toe. Belangrijk is om de unieke aspecten van je bedrijfscultuur, kernwaarden, en groeimogelijkheden te benadrukken. Dit helpt kandidaten zich een beeld te vormen van het werken bij jouw bedrijf en hoe ze daarin zouden passen.


Stap 4: Duidelijke functiebeschrijving

Dan is er natuurlijk de functiebeschrijving! In dit deel van de vacaturetekst is het essentieel om de rol en verantwoordelijkheden helder te omschrijven. Gebruik bulletpoints om de informatie overzichtelijk te presenteren. Ga in op dagelijkse taken, maar ook op hoe de functie bijdraagt aan de bredere bedrijfsdoelen. Dit helpt kandidaten om de impact en relevantie van de rol te begrijpen. Door duidelijk te zijn, laat je minder ruimte voor eigen interpretatie van de kandidaat en maak je dus meer kans op een succesvolle sollicitatie.


Stap 5: Vereisten en kwalificaties

Wees helder over wat je verwacht van kandidaten qua vaardigheden, ervaring en opleiding. Het is belangrijk om realistisch en specifiek te zijn in deze vereisten om de juiste kandidaten aan te trekken. Vermijd het opstellen van een te lange lijst van eisen, omdat dit kwalitatief goede kandidaten kan afschrikken die niet aan alle criteria voldoen.


Stap 6: Stimuleer actie

Eindig de vacaturetekst met een sterke call-to-action. Moedig kandidaten aan om actie te ondernemen, zoals solliciteren of contact opnemen voor meer informatie. Wees duidelijk over het sollicitatieproces en wat de volgende stappen zijn. Dit kan het aantal reacties verhogen en zorgt voor een duidelijke richtlijn voor geïnteresseerde kandidaten.


Veelgemaakte fouten vermijden bij vacatures opstellen

- Te veel jargon: Maakt de tekst ontoegankelijk
- Onrealistische eisen: Schrikt goede kandidaten af
- Te algemeen: Maakt de vacature niet onderscheidend


Veelgestelde vragen over vacatures schrijven


Hoe lang moet een vacaturetekst zijn?

Een optimale lengte voor een vacaturetekst is tussen de 300 en 600 woorden. Lang genoeg om informatief te zijn, maar beknopt genoeg om de aandacht vast te houden.


Hoe kan ik mijn vacaturetekst laten opvallen?

Wees authentiek in je schrijfstijl, gebruik aantrekkelijke titels, en benadruk unieke aspecten van de functie en jouw bedrijf.


Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn vacaturetekst de juiste kandidaten aantrekt?

Zorg dat je een duidelijk beeld hebt van je doelgroep en pas de tone of voice en inhoud van je vacaturetekst daarop aan. Wees specifiek in de functiebeschrijving en vereisten, en licht toe wat jouw bedrijf uniek maakt. Dit helpt om kandidaten aan te trekken die niet alleen gekwalificeerd zijn, maar ook goed passen bij de bedrijfscultuur.


Hoe vaak moet ik mijn vacatureteksten updaten?

Het is aan te raden je vacatureteksten regelmatig te herzien en bij te werken, vooral als je merkt dat ze niet de gewenste resultaten opleveren. Zorg dat de informatie actueel blijft.


Hoe meet ik het succes van mijn vacaturetekst?

Monitor het aantal sollicitaties en de kwaliteit van de kandidaten. Dit helpt je te begrijpen hoe effectief je vacaturetekst is en waar er ruimte is voor verbetering. Daarnaast kun je kijken naar het conversiepercentage (aantal bezoekers / aantal sollicitaties) en deze vergelijken met andere vacatures.


Start vandaag nog

Een pakkende vacaturetekst kan het verschil maken; het weerspiegelt je dynamische werkcultuur en versterkt je employer branding. Met de juiste mix van het ideale aantal woorden en effectieve, wervende teksten trek je topkandidaten aan. Benieuwd hoe je vacatureteksten zo effectief mogelijk maakt? Download onze white paper over vacatures die scoren!

00 Tijd voor actie?

We gaan graag in gesprek!
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.
Om verder te kunnen gaan, voer gegevens in bij de gemarkeerde velden.